Op 1 juni 2004 is de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb) in werking getreden en worden gegevens van donoren landelijk geregistreerd bij Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb).
Deze wet maakt het mogelijk dat een donorkind kan achterhalen van wie hij of zij afstamt. Donoren kunnen daarom niet meer anoniem doneren. Sdkb mag donorkinderen de persoonsidentificerende donorgegevens verstrekken, behalve als de uitzonderlijke situatie zich voordoet dat een donor dusdanig zwaarwegende belangen heeft dat de gegevens niet verstrekt kunnen worden.
Welke gegevens staan geregistreerd?
Als een kliniek zaad- of eicellen van u bij een kunstmatige bevruchting gebruikt en hieruit wordt een kind geboren, dan registreert de kliniek uw gegevens in het systeem van Sdkb.
De volgende gegevens worden van u als donor geregistreerd:
Persoonsgegevens: naam, geboortedatum en woonplaats
Sociale gegevens: leeftijd, burgerlijke staat, gezinssamenstelling een door de donor zelf opgemaakte beschrijving van hem kenmerkende eigenschappen en karaktertrekken
Fysieke gegevens: lichaamslengte, gewicht, huidskleur, kleur van de ogen, haarkleur en type haar
Medische gegevens: bijv. bloedgroep en gegevens over eventuele aandoeningen die van belang kunnen zijn voor de gezonde ontwikkeling van het kind
Wat kunt u verwachten als een donorkind uw gegevens bij ons opvraagt?
Aanvraag donorkind - sociaal en fysieke gegevens
Als een donorkind bij ons een aanvraag indient om uw sociale en fysieke gegevens te verstekken, ontvangt u hier geen bericht over.
Let op: wij kunnen deze gegevens alleen verstrekken wanneer deze gegevens in ons systeem staan geregistreerd. Door een AVG-verzoek kunt u bij ons opvragen of en hoe u in ons systeem staat geregistreerd.
Als een donorkind bij ons een aanvraag indient om uw persoonsidentificerende gegevens te verstrekken, zullen we u schriftelijk op de hoogte brengen van het verzoek en vragen of u kunt bevestigen dat wij uw persoonsidentificerende gegevens aan het donorkind kunnen verstrekken.
Uitkomst aanvraag
Klap onderstaand overzicht uit om te lezen welke situaties er mogelijk zijn naar aanleiding een aanvraag.
Als wij uw bevestiging hebben ontvangen laten wij aan het donorkind weten dat uw persoonsidentificerende gegevens verstrekt kunnen worden. Uw gegevens worden niet direct door ons aan het donorkind verstrekt.
Wij vragen Fiom om uw persoonsidentificerende gegevens namens ons aan het donorkind te verstrekken en hier passende begeleiding bij te bieden. Deze begeleiding is bedoeld om zorgvuldig de verwachtingen en wensen van u en het donorkind af te stemmen. Als het donorkind en u contact wensen of als jullie meer over elkaar te weten willen komen, dan kan Fiom hierbij helpen.
Het donorkind wordt, indien deze er zijn, in contact gebracht met andere donorkinderen waarvan u de donor bent.
Wij laten het donorkind weten dat u zwaarwegende belangen heeft aangedragen. Uw gegevens worden op dit moment niet aan het donorkind verstrekt.
Nadat uw aangedragen belangen in kaart zijn gebracht, beoordeelt de adviescommissie Sdkb of de belangen aangemerkt kunnen worden als zwaarwegende belangen in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb).
Het bestuur van Sdkb neemt op basis van het advies van de adviescommissie Sdkb het besluit dat:
De aangedragen belangen niet zwaarwegend zijn, in deze situatie worden uw persoonsidentificerende gegevens aan het donorkind verstrekt.
De aangedragen belangen wel zwaarwegend zijn, in deze situatie worden uw persoonsidentificerende gegevens niet aan het donorkind verstrekt.
Meer informatie over de procedure van zwaarwegende belangen kunt u hier lezen.
Het donorkind wordt, indien deze er zijn, in contact gebracht met andere donorkinderen waarvan u de donor bent. Ook als uw persoonsidentificerende gegevens niet verstrekt worden.
Doordat er geen zwaarwegende belangen door u zijn aangedragen wordt het besluit genomen dat uw persoonsidentificerende gegevens aan het donorkind verstrekt kunnen worden. Uw gegevens worden niet direct aan het donorkind verstrekt. U kunt tegen dit besluit nog bezwaar indienen.
Als u geen bezwaar indient binnen de daarvoor gestelde termijn is het besluit definitief. Wij vragen Fiom om uw persoonsidentificerende gegevens namens ons aan het donorkind te verstrekken en hier passende begeleiding bij te bieden. Deze begeleiding is bedoeld om zorgvuldig de verwachtingen en wensen van u en het donorkind af te stemmen. Als het donorkind en u contact wensen of als jullie meer over elkaar te weten willen komen, dan kan Fiom hierbij helpen.
Veelgestelde vragen
Het is voor u als donor niet mogelijk om gegevens over mogelijke donorkinderen op te vragen. Wij kunnen u ook niet vertellen of er kinderen uit uw donaties zijn voorgekomen en of deze donorkinderen bij ons in het systeem staan geregistreerd.
Wij zijn op grond van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb) verplicht om u bij elk verzoek van een donorkind dat om uw persoonsidentificerende gegevens verzoekt te vragen of u kunt bevestigen dat uw gegevens verstrekt kunnen worden, dan wel zwaarwegende belangen aan te dragen.
Het is hierdoor niet mogelijk om uw keuze voor een langere periode vast te laten leggen.
De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting schrijft voor dat, als een donor is overleden, een nabestaande van de donor de mogelijkheid heeft om namens de donor te bevestigen dat we zijn persoonsidentificerende gegevens kunnen verstrekken, of om namens de donor zwaarwegende belangen aan te dragen.
In de Basisregistratie Personen (BRP) wordt gecontroleerd of de donor nabestaanden heeft.
De nabestaanden van een donor kunnen zijn: de partner van de donor, zijn kinderen, ouders, broers, zussen, kleinkinderen en grootouders.
Vervolgens sturen wij een brief naar de nabestaande, hierin vragen wij om toestemming te geven om de persoonsidentificerende donorgegevens aan het donorkind te verstrekken of om zwaarwegende belangen namens de donor aan te dragen.
Als we binnen acht weken geen reactie van de nabestaande ontvangen gaan we ervan uit dat er geen zwaarwegende belangen zijn en nemen we het besluit om de persoonsidentificerende donorgegevens aan het donorkind te verstrekken. We gaan geen andere nabestaanden benaderen.
Indien wij geen nabestaanden in de BRP kunnen vinden nemen we direct het besluit om uw persoonsidentificerende gegevens aan het donorkind te verstrekken.
AVG-verzoek
Indien u graag wilt weten met welke gegevens u bij ons staat geregistreerd, of u wilt weten of u als anonieme- of bekende donor staat geregistreerd, dan kunt u een AVG-verzoek indienen.
Let op: wij kunnen geen gegevens van u wijzigen. Voor het wijzigen van uw gegevens kunt u contact opnemen met de kliniek waar u heeft gedoneerd.
Donor worden?
Voor meer informatie over hoe u zelf donor wordt, kunt u het beste terecht bij uw huisarts, of bij een van de ziekenhuizen of klinieken die vruchtbaarheidsbehandelingen uitvoeren.