Een donorkind is vaak benieuwd van wie het afstamt. Daarom is het sinds 2004 in Nederland alleen mogelijk om zaadcellen en eicellen te doneren als u gegevens over uzelf achterlaat. Met deze gegevens kunnen donorkinderen zich later een beeld van u vormen en u eventueel ontmoeten als daar behoefte aan is.

De gegevens die van u bewaard worden zijn uw persoonsgegevens (naam, geboortedatum en geboorteplaats), relevante medische gegevens (bijvoorbeeld uw bloedgroep), enkele fysieke gegevens (bijvoorbeeld lengte, haarkleur en kleur van de ogen) en sociale gegevens (bijvoorbeeld leefsituatie, opleiding en beroep). Ook is het mogelijk om enkele persoonlijkheidskenmerken, een beschrijving van uzelf en of uw motivatie achter te laten. Deze gegevens heeft u zelf opgegeven ten tijde van donatie aan de kliniek.

Gegevens over donorkinderen

Het is voor u als donor niet mogelijk om gegevens op te vragen over donorkinderen. Of er kinderen uit uw donaties zijn voortgekomen en of deze donorkinderen bij ons staan geregistreerd, kunnen wij u niet vertellen. Ook is het niet mogelijk om zelf contact te leggen met een kind als uw persoonsgegevens zijn opgevraagd. Het donorkind bepaalt of er contact komt. Voor verdere vragen over het gebruik van uw zaadcellen of eicellen, kunt u het beste terecht bij de kliniek waar u heeft gedoneerd.

Donor worden?

Voor meer informatie over hoe u zelf donor wordt, kunt u het beste terecht bij uw huisarts, of bij één van de ziekenhuizen of klinieken die vruchtbaarheidsbehandelingen uitvoeren.