Sociale en fysieke donorgegevens opvragen (vanaf 12 jaar)

Vanaf je 12e mag jij zelf bij ons de sociale en fysieke donorgegevens opvragen. Deze gegevens staan in een donorpaspoort. In het donorpaspoort staat hoe de donor er ongeveer uitziet, persoonlijkheidskenmerken en de leefsituatie.

Als je jonger bent dan 16 jaar, sturen wij je moeder een bericht over je aanvraag. Je moeder kan ook een kopie van het ‘donorpaspoort’ krijgen.

Voor deze aanvraag heb je een DigiD nodig. Een DigiD kun je aanvragen via www.digid.nl. Heb je geen DigiD dan kun je een papieren aanvraag per post indienen.

De aanvraag

Nadat we je aanvraag hebben ontvangen controleren wij in de Basisregistratie Personen (BRP) de ouder-kind relatie. Dat wil zeggen dat we controleren of de gegevens van jou en je moeder overeenkomen met de gegevens in de aanvraag.

Als alle gegevens overeenkomen kijken wij of de kliniek, waar de behandeling heeft plaatsgevonden, de behandel- en donorgegevens bij ons heeft geregistreerd. Als deze nog niet (volledig) in ons systeem zijn geregistreerd, vragen wij de kliniek of ze deze alsnog kunnen invoeren. Dat betekent wel dat het verwerken van je aanvraag langer duurt.

Wanneer we alle gegevens gevonden hebben, worden de fysieke en sociale donorgegevens in een donorpaspoort opgemaakt. De gegevens in dit donorpaspoort zijn door de kliniek ten tijde van donatie van de donor geregistreerd. 

Let op:

  • Sta je niet in de BRP geregistreerd of zijn de gegevens niet volledig dan nemen wij contact met je op. Het kan zijn dat je dan een officieel afschrift van je geboorteakte naar ons moet sturen.
  • De naam, geboortedatum en woonplaats van de donor kan je opvragen wanneer je 16 jaar bent.
  • Wij hebben alleen donorgegevens waarbij de behandeling van je moeder in een kliniek of ziekenhuis in Nederland heeft plaatsgevonden. Wanneer de behandeling in het buitenland heeft plaatsgevonden kun je geen gegeven bij ons opvragen.
  • Indien het donormateriaal uit het buitenland komt, maar de behandeling in een kliniek of ziekenhuis in Nederland heeft plaatsgevonden, kun je de gegevens wel bij ons opvragen. 
  • Medische donorgegevens (meestal alleen de bloedgroep) kunnen door je huisarts opgevraagd worden. Lees hier meer over hoe de huisarts deze gegevens kan opvragen.
  • De Stichting rekent geen kosten voor het aanvragen van donorgegevens.