Op 1 april 2025 is de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting veranderd. Door de nieuwe manier van registreren hebben het Cdkb en de klinieken meer zicht gekregen op het aantal zwangerschappen per donor die in het verleden zijn ontstaan.

Overschrijding van de richtlijn

Er zijn 23.941 behandelingen in het register van het Cdkb geregistreerd. Met ‘behandeling’ wordt hier bedoeld een doorgaande zwangerschap. Dat is een zwangerschap van minstens 12 weken.

Wat kunt u doen?

We kunnen ons voorstellen dat u wilt nagaan of in uw situatie ook sprake is van een donor met meer dan 25 zwangerschappen. Hieronder leest u welke stappen u kunt zetten.

  • Voor kinderen
    Donorkinderen ouder dan 16 jaar kunnen bij het Cdkb opvragen hoeveel halfbroers en halfzussen zij hebben. Donorkinderen jonger dan 16 jaar kunnen samen met hun moeder contact opnemen met de kliniek.
     
  • Voor donoren
    Mocht u als donor informatie willen hebben over uw donorschap en het aantal zwangerschappen dat is ontstaan, neem dan contact op met de kliniek waar u destijds als donor actief bent geweest. U kunt ook een verzoek bij het Cdkb indienden.
     
  • Voor moeders
    Mocht u als moeder informatie willen hebben over uw eigen donor, neem dan contact op met de kliniek waar u destijds bent behandeld.

Welke informatie krijgt u?

U krijgt te horen of in uw situatie sprake is van een overschrijding van de richtlijn van 25 zwangerschappen per donor. U krijgt ook te horen hoeveel zwangerschappen geregistreerd zijn.

Houdt u er wel rekening mee dat de aantallen gebaseerd zijn op de gegevens zoals die op dit moment bij het Cdkb geregistreerd zijn. Er kunnen nog behandelingen plaatsvinden met het sperma van een donor als het maximumaantal van 12 vrouwen per donor op dit moment nog niet is bereikt. Voor behandelingen van vóór 2004 geldt juist dat niet zeker is of alle behandelingen bij het Cdkb geregistreerd zijn omdat de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting toen nog niet bestond.

Mocht u niet zeker weten hoe de kliniek inmiddels heet, kijk dan onze lijst met klinieken. Mocht u daarna nog steeds niet weten bij welke kliniek u moet zijn, neem dan contact op met Cdkb.

Op deze pagina vindt u meer informatie hoe u het verzoek bij Cdkb kunt indienen.

Fiom kan u ondersteunen

Deze situatie kan een grote impact hebben voor u als donorkind, ouder of donor. Op de website van Fiom, expertisecentrum op het gebied van verwantschapsvragen, staan handreikingen om hiermee om te gaan. Bij Fiom kunt u ook terecht voor kortdurende ondersteuning.

Ook op de website van het Landelijk informatiepunt donorconceptie (LIDC) is informatie over dit onderwerp te vinden: www.donorconceptie.nl

Verder lezen

Op 14 april heeft de staatsecretaris van VWS een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over donoren bij wie de richtlijn van 25 zwangerschappen is overschreden.