Juridisch ouderschap

Als vrouwelijke partner van de vrouw die zwanger of bevallen is van een kind kan u het juridisch ouderschap onder bepaalde voorwaarden automatisch verkrijgen. U heeft hiervoor een ouderschapsverklaring voor het ‘juridisch ouderschap’ nodig. De automatische vaststelling van het juridisch ouderschap gebeurt bij de gemeente op het moment dat de geboorte van het kind wordt aangegeven.

De voorwaarden voor de automatische vaststelling van het juridisch ouderschap zijn:

  • Er is sprake van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tussen de moeder die het kind draagt en de vrouw die het juridisch ouderschap wenst te verkrijgen.
  • Het kind is ontstaan uit een kunstmatige bevruchting en de donor was onbekend voor de vrouw die het kind draagt op het moment dat de bevruchting plaatsvond. Dit kunt u aantonen met de ouderschapsverklaring voor het automatisch juridisch ouderschap van onze Stichting. De vrouw die zwanger of bevallen is van het kind kan bij de Stichting terecht om deze ouderschapsverklaring aan te vragen.

Kliniek levert gegevens aan

Een ouderschapsverklaring kunt u digitaal of per post aanvragen bij de Stichting. Alleen de vrouw die zwanger of bevallen is van het kind kan de ouderschapsverklaring aanvragen. Voor het aanvragen van een ouderschapsverklaring zijn wij afhankelijk van informatie van de kliniek waar u bent behandeld. De kliniek levert ons gegevens aan over de manier waarop de bevruchting heeft plaatsgevonden en of de donor onbekend is voor de behandelde vrouw. Klinieken krijgen hier 24 weken de tijd voor vanaf het moment van bevruchting.

Als wij nog geen gegevens van de kliniek hebben ontvangen, doen wij een verzoek aan de kliniek om de gegevens alsnog aan te leveren. Hierdoor kan het enkele weken duren voordat wij de ouderschapsverklaring kunnen afgeven. Zorg ervoor dat u de ouderschapsverklaring voor het automatisch juridisch ouderschap ruim voor de geboorte aanvraagt. Deze is nodig voor de aangifte van de geboorte van het kind.

Voorwaarden

Als u aan de voorwaarden voldoet is automatische vaststelling van juridisch ouderschap de eenvoudigste manier om juridisch ouderschap voor een vrouwelijk partner vast te stellen. U hoeft alleen de ouderschapsverklaring aan te vragen en deze te laten zien bij aangifte van de geboorte. Wanneer u niet aan de voorwaarden voldoet, of wanneer de geboorte van het kind al is aangegeven bij de gemeente kunt u gebruik maken van de meemoederadoptieprocedure of erkenning.