16+ aanvragen waarbij de behandeling van de moeder heeft plaatsgevonden voor 1 juni 2004
Bent u 16 jaar of ouder en wilt u de donorgegevens opvragen?
Vanaf 16 jaar kunt u de sociale, fysieke en de persoonsidentificerende donorgegevens opvragen. De persoonsidentificerende donorgegevens zijn de volledige naam, geboortedatum en woonplaats van de donor. U kunt ook alleen de sociale en fysieke donorgegevens opvragen.
Voor deze aanvraag heeft u Digid nodig. Digid kunt u aanvragen via www.digid.nl.
Heeft u geen Digid dan kunt u een papieren aanvraag per post indienen.
De aanvraag
Nadat we uw aanvraag hebben ontvangen, controleren wij in de Basisregistratie Personen (BRP) de ouder-kind relatie. Dat wil zeggen dat we controleren of de gegevens van u en uw moeder overeenkomen met de gegevens in de aanvraag.
Wanneer alle gegevens overeenkomen kijken wij of de kliniek, waar de behandeling heeft plaatsgevonden, de behandel- en donorgegevens bij ons heeft geregistreerd. Als deze nog niet (volledig) in ons systeem zijn geregistreerd, vragen wij de kliniek of ze deze alsnog kunnen invoeren. Dat betekent wel dat het verwerken van uw aanvraag langer duurt.
Wanneer we alle gegevens gevonden hebben, worden de fysieke en sociale donorgegevens in een donorpaspoort opgemaakt. De gegevens in dit donorpaspoort zijn door de kliniek ten tijde van donatie van de donor geregistreerd.
Op de dag dat wij het donorpaspoort naar u opsturen sturen wij ook een brief naar de donor om te vragen of wij de persoonsidentificerende gegevens aan u kunnen verstrekken.
De donor heeft nu vier weken de tijd om bij ons aan te geven of wij de persoonsidentificerende gegevens aan u kunnen verstrekken. Als wij na vier weken niets van de donor vernomen hebben, sturen wij een herinnering en krijgt de donor nog eens vier weken de tijd om te reageren.
Voor het verstrekken van de persoonsidentificerende donorgegevens zijn wij verplicht om toestemming te vragen aan de donor voordat we deze gegevens aan u mogen verstrekken. Wij sturen de donor een brief om toestemming te vragen. Wanneer de donor toestemming geeft, mogen wij de persoonsidentificerende gegevens verstrekken. Wij sturen u hierover een bericht en dragen uw aanvraag over aan Fiom. Zij nemen contact met u op over het vervolgtraject, voor ontvangst van de gegevens en eventueel het ontmoeten van uw donor.
Als de donor geen toestemming geeft, moeten wij uw aanvraag helaas afwijzen. Het kan voorkomen dat de donor niets van zich laat horen. Wanneer wij na vier weken niets hebben vernomen van de donor sturen wij nog een herinnering. Horen wij daarna nog steeds niets van de donor, dan mogen wij de persoonsidentificerende gegevens niet verstrekken. Wij kunnen dan alleen de sociale en fysieke donorgegevens opsturen.
Donoren betrokken bij een bevruchting van vóór de inwerkingtreding van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wet dkb) in 2004, mochten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen tussen publicatie van de Wet DKB (mei 2002) en de inwerkingtreding van de Wet DKB (1 juni 2004) zodat hun persoonsidentificerende gegevens niet zouden worden verstrekt. Wanneer een donor een geldige geheimhoudingsverklaring heeft, mogen wij de donor niet om toestemming vragen om zijn persoonsidentificerende gegevens aan u te verstrekken. Helaas moeten wij uw aanvraag dan afwijzen.
De persoonsidentificerende donorgegevens mogen wij alleen verstrekken met toestemming van de donor. Van een overleden donor die betrokken is bij een bevruchting van vóór inwerkingtreding van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in juni 2004, mogen wij geen persoonsidentificerende donorgegevens verstrekken. Dit komt omdat de benodigde toestemming niet meer aan de donor gevraagd kan worden. Nabestaanden mogen we in deze situatie niet benaderen omdat niet duidelijk is of zij door de donor op de hoogte zijn gebracht van het donorschap. Wel mogen wij de aanwezige sociale en fysieke donorgegevens aan u verstrekken.
Bij behandeling van voor 2004 mochten donoren anoniem doneren. Hierdoor komt het vaak voor dat wij geen donorgegevens kunnen overhandigen. Wij nemen contact op met de kliniek die in de aanvraag genoemd is en vragen of er donorgegevens zijn, of wat er met de gegevens is gebeurd. Het kan voorkomen dat er geen gegevens meer zijn of dat de donorgegevens in de loop van de tijd vernietigd of zoekgeraakt zijn. Wij moeten uw aanvraag dan helaas afwijzen.
Het kan voorkomen dat de donorgegevens ergens zijn ondergebracht waar wij als stichting niet bij kunnen, bijvoorbeeld bij een notaris. In deze gevallen geven wij aan wat de zoektocht heeft opgeleverd en wat u zelf kunt doen om de donorgegevens te achterhalen.
Als wij de gegevens niet kunnen achterhalen, dan bestaat de mogelijkheid om gegevens te zoeken bij Fiom. Fiom heeft een landelijke DNA-databank opgezet voor donorkinderen en donoren. Voor meer informatie kun je verder lezen op www.fiom.nl.
Halfbroers en halfzussen
Bij uw aanvraag kunt u aangeven of u in contact wil komen met eventuele halfbroers en/of halfzussen. Dit zijn kinderen die dezelfde donor als u hebben.
Wanneer u bij uw aanvraag aangeeft dat u graag in contact komt met eventuele halfbroers en/of halfzussen wordt er gekeken of er andere donorkinderen van 16 jaar of ouder van dezelfde donor als die van u zijn en of die ook geïnteresseerd zijn in contact met u.
Let op: we kunnen u alleen in contact brengen met donorkinderen die ook bij ons een verzoek hiervoor hebben ingediend.
Wij verstrekken op uw verzoek uw gegevens en die van uw halfbroer(s) en/of halfzus(sen) aan Fiom. Zij zijn specialist in afstammingsvragen en verzorgen voor ons de begeleiding tussen u en uw halfbroer(s) en /of halfzus(sen). Fiom zal contact met u en uw halfbroer(s) en/of halfzus(sen) opnemen om jullie verwachtingen en wensen af te stemmen. Geef daarom een eventuele adreswijziging aan ons door.
Wij hebben nog geen aanvraag ontvangen van een kind van dezelfde donor als die van u, die ook geïnteresseerd is in contact. Als wij in de toekomst een aanvraag van een kind van dezelfde donor ontvangen, nemen wij opnieuw contact met u op. Geef daarom een eventuele adreswijziging aan ons door.
Wanneer wij niet weten wie uw donor is, kunnen wij u helaas niet in contact brengen met eventuele halfbroer(s) en/of halfzus(sen).
Als wij de donorgegevens niet kunnen achterhalen, dan bestaat de mogelijkheid om gegevens te zoeken bij Fiom. Fiom heeft een landelijke DNA-databank opgezet voor donorkinderen en donoren. Voor meer informatie kun je verder lezen op www.fiom.nl.
Let op:
Staat u niet in de BRP geregistreerd of zijn de gegevens niet volledig dan nemen wij contact met u op. Het kan zijn dat u dan een officieel afschrift van uw geboorteakte naar ons moet sturen.
Wij hebben alleen donorgegevens waarbij de behandeling van uw moeder in een kliniek of ziekenhuis in Nederland heeft plaatsgevonden. Wanneer de behandeling in het buitenland heeft plaatsgevonden kunt u geen gegeven bij ons opvragen.
Indien het donormateriaal uit het buitenland komt, maar de behandeling in een kliniek of ziekenhuis in Nederland heeft plaatsgevonden, kunt u de gegevens wel bij ons opvragen.
Medische gegevens (meestal alleen de bloedgroep) kunnen door uw huisarts opgevraagd worden. Lees hier meer over hoe de huisarts deze gegevens kan opvragen.
De Stichting rekent geen kosten voor het aanvragen van donorgegevens.